Nádasdy Ádám: A reggeli |
A reggeli
Ezt a bőséget csak szállodában:
ott dől el, mit engedsz meg magadnak,
hogy mi ragad meg. Mert reggel általában
kényszerütemben rágsz, alkalmazkodva a
rád szakadó kényszerüzemhez. Ha tekersz,
szalonna, húsok, hajtóanyag, a müzli csak
láblógató napok reggelének luxusa.
Fényévnyi távolság van az otthoni beosztás
és a sokcsillagos, pazarló bőség közt,
hidegtál, paradicsom, sonkák és szalámik,
jól kitalált falatkák, virsli, sült kolbász,
rántotta és lecsó, müzli, persze, előtte pezsgő,
utána kávé és gyümölcslé - úgyis mindent
megkóstolsz. Beles vagy. És a pihenés
szépen felöltözött, költséges áradása alapból
lakomát ekecsöl a reggeliből. Késsel, villával,
elegánsan, a többi igyekvő vendég közt -
mennyiség. Idő kell hozzá. Türelem.
És egy szintúgy éhesen ébredő feleség.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése